O parte din cei 500 de angajați ai Oltchim au intrat în Pavilionul Administrativ, revoltați că directorul combinatului discută cu liderul sindical Mihai Diculoiu, căruia i-au cerut să plece întrucât nu îi mai reprezintă și „le-a înșelat așteptările”, sindicalistul fiind nevoit să iasă de la discuții
Protestatarii au spus că Mihai Diculoiu nu îi mai reprezintă, întrucât nu i-a ajutat „în niciun mod” și a fost părtaș la dezastrul financiar în care se află combinatul în prezent, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„I-am cerut lui Diculoiu să plece și să nu mai discute cu directorul Bălan. El nu ne reprezintă, el ne-a înșelat toate așteptările și a făcut doar afacerile lui și nu ne-a ajutat în niciun mod. În rest, cerem banii pe decembrie și ianuarie, iar dacă se fac disponibilizări să ne dea salariile compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă. Suntem supărați, Ponta și Vosganian (n.r. – ministrul Economiei, Varujan Vosganian) ne-au mințit, ne mint și acum, dar protestul continuă până la clarificarea situației”, a declarat un protestatar.
Salariații care au intrat în Pavilionul Administrativ l-au huiduit îndelung pe Mihai Diculoiu și i-au cerut să părăsească zona respectivă, liderul de sindicat fiind nevoit în final să plece de la discuțiile cu directorul combinatului, Mihai Bălan, însă situația nu a degenerat, nefiind înregistrate altercații.
„Au venit acolo în birou, la directorul Mihai Bălan, și mi-au cerut să ies afară. M-au huiduit, dar nu m-au împins. Am ieșit afară, pe hol, și le-am explicat că nu se anulează Contractul Colectiv de Muncă și că insolvența va fi susținută financiar de cele 45 de milioane de euro, suma necesară pentru ajungerea combinatului la o capacitate de funcționare de 65 la sută. Cei care au intrat peste mine în birou sunt de la Sindicatul «Victoria» care nu e reprezentantiv pentru Oltchim, dar eu le-am explicat că discut cu directorul Bălan pentru toți salariații”, a declarat Mihai Diculoiu.
De asemenea, conducerea Oltchim i-a anunțat pe angajați că nu există o decizie privind concedierile, iar restanțele salariale urmează să fie primite în două tranșe, la mijlocul și la sfârșitul acestei luni.
„Oamenii s-au săturat de calcule, analize, strategii și alte vorbe pe tema «viitorul Oltchim». Oamenii vor restanțele salariale pe decembrie și ianuarie și de aceea au ieșit la protest. Conducerea i-a anunțat că nu se pune problema de concedieri și că lichidarea pe ianuarie va fi dată pe 15 februrie, iar avansul pe februarie pe 28 februarie. Lichidarea pe decembrie și avansul pe ianuarie se vor regăsi la masa credală vor fi luate în funcție de resursele financiare și de negocieri”, a declarat liderul Sindicatului „Victoria”, Corneliu Cernev.
La ora transmiterii acestei știri, protestul s-a încheiat fără incidente, iar salariații au declarat că vor relua acțiunea dacă nu li se va prezenta situația reală a combinatului și a locurilor de muncă.
Aproximativ 500 de angajați ai Oltchim au protestat, marți, în fața Pavilionului Administrativ, nemulțumiți că nu și-au primit salariile pe decembrie și ianuarie, ei cerând conducerii unității să le prezinte planul de reorganizare, în condițiile în care combinatul a intrat în insolvență.
Liderul sindical Corneliu Cernev spunea că oamenii cer conducerii combinatului și administratorului judiciar să le precizeze care este planul de reorganizare și restructurare.
De asemenea, oamenii spuneau că se tem că nu vor primi salarii compensatorii dacă vor fi disponibilizați.
„Ne-au tot mințit în campania electorală, iar acum ne mint în continuare. Ne vor da afară fără salarii compensatorii, am auzit că tot combinatul va ajunge la fier vechi, așa s-a declarat. Este o incertitudine totală”, spunea un protestatar.
Tot marți, aproximativ 300 de angajați ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat în fața unității, nemulțumiți că nu și-au primit salariile pe decembrie și avansul pe ianuarie, ei temându-se că își vor pierde locurile de muncă, în condițiile în care combinatul Oltchim a intrat în insolvență.
„În cursul zilei o să mă întâlnesc la Râmnicu Vâlcea cu directorul Oltchim, Mihai Bălan și cu sindicaliștii de acolo și liderii lor pentru a vedea ce este de făcut, dar și cu domnul Piperea, pentru a-i transmite să nu mai facă astfel de declarații, că Oltchim și petrochimia de la Pitești vor ajunge la fier vechi și pentru a avea o discuție cu documentele pe masă despre perspectiva Oltchim și implicit a părții de petrochimie de la Pitești, denumită Divizia Petrochmică Bradu. A fost un protest spontan, nu unul organizat de sindicat. Oamenii sunt supărați și pentru că nu și-au primit banii pe decembrie, lichidarea și banii pe toată luna ianuarie”, afirma liderul sindical Marian Dumitru.
Administratorul judiciar Gheorghe Pipera declara, marți, că nu există în acest moment pericolul unui faliment, iar sindicatele trebuie să înțeleagă „să fie calme”.
„Noi facem eforturi, am discutat șase ore la Vâlcea cu sindicatele, au înțeles strategia noastră pe termen scurt și este o surpriză acest protest. Dacă protestele continuă, șansele că Oltchim să se poată salva sunt tot mai reduse. Nu îi ajută cu nimic dacă protestează. Nu se pune în acest moment problema de faliment, iar oamenii trebuie să înțeleagă că discutăm reorganizarea societății. Sindicatele trebuie să înțeleagă să fie calme”, afirma Gheorghe Piperea, care infirmă că ar fi declarat că Oltchim și petrochimia de la Pitești „vor ajunge la fier vechi”, așa cum au susținut sindicaliștii.
Divizia Petrochimică Bradu aparține societății Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.
Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.